Grant/Projek zakończony
Modelowanie molekularne potencjału antyoksydacyjnego naturalnych polifenoli
Identyfikator grantu: PT00848
Kierownik projektu: Maciej Spiegel
Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich
Wydział Farmaceutyczny
Wrocław
Data otwarcia: 2020-12-01
Data zakończenia: 2023-12-06
Streszczenie projektu
Oksydacja białek, lipidów i cukrów w organizmie powiązana jest z następującymi zaburzeniami w jego prawidłowym funkcjonowaniu. Zanieczyszczenia środowiska, takie jak dym tytoniowy czy spaliny samochodowe, stanowią główne źródło reaktywnych form tlenu, azotu i siarki odpowiadających za zjawisko biologicznej oksydacji. Liczne badania naukowe wykazują korelacje między ekspozycją na te związki, a zwiększonym ryzykiem nowotworów, chorób neurodegeneracyjnych i układowych, takich jak cukrzyca czy nadciśnienie tętnicze (Droge W., Free radicals in the physiological control of cell function. Physiol Rev 2002;82(1):47-95; Davies KJA. Oxidative stress, antioxidant defenses, and damage removal, repair, and replacement systems, IUBMB Life 2000;50(4-5):279-89). Komórki posiadają naturalne bariery antyoksydacyjne, jednak nie zawsze są one wystarczające. Okazuje się, że dieta bogata w produkty roślinne jest w stanie zmniejszyć ryzyko wystąpienia stresu oksydacyjnego, bowiem surowce te bogate są w związki polifenolowe. Zaliczyć do nich można przede wszystkim fenolokwasy, flawonoidy i antocyjany, których najistotniejszym elementem funkcyjnym są liczne grupy hydroksylowe połączone z układem aromatycznym. Taka kombinacja umożliwia zmiatanie rodników poprzez przekazanie atomów wodoru lub elektronów (Rice-Evans CA, Miller NJ, Paganga G. Structure-antioxidant activity relationships of flavonoids and phenolic acids. Free Radic Biol Med {Internet} 1996;20(7):933-56). Oprócz bezpośredniego działania, naturalne polifenole wykazują również możliwość modulacji niektórych enzymów w komórce, odpowiedzialnych za atenuację reaktywnych form tlenu, azotu i siarki (Weinbrenner T, Fitó M, Torre R de la, et al. Olive Oils High in Phenolic Compounds Modulate Oxidative/Antioxidative Status in Men. J Nutr [Internet] 2004;134(9):2314-21)ok. Modelowanie molekularne ich potencjału antyoksydacyjnego stanowi istotną ścieżkę rozwoju wiedzy o żywieniu pozwalając zrozumieć, jak również odróżnić związki bardziej aktywne od tych mniejszych - a tym samym istotniejsze biologicznie, od tych mniej istotnych.
Publikacje
- Spiegel, M., Adamo, C., Tuning the Photophysical Properties of Ru(II) Photosensitizers for PDT by Protonation and Metallation: A DFT Study, J. Phys. Chem. A 127, (2023) 3625–3635
- Spiegel, M., Theoretical Insights into the Oxidative Stress-Relieving Properties of Pinocembrin — An Isolated Flavonoid from Honey and Propolis, J. Phys. Chem. B 127, (2023) 8769–8779
- Strugała-Danak, P.; Spiegel, M.; Gabrielska, J. , Malvidin and Its Mono- and Di-Glucosides Forms: A Study of Combining Both In Vitro and Molecular Docking Studies Focused on Cholinesterase, Butyrylcholinesterase, COX-1 and COX-2 Activities, Molecules, MDPI 28(23), (2023) 7872
- Maciej Spiegel, Mario Prejanò, Tiziana Marino, and Nino Russo, Miquelianin primary antioxidant capabilities. A computational investigation, Antioxidants,MDPI 12, (2023) X
- Maciej Spiegel, Badania in silico aktywności antyoksydacyjnej związków fitochemicznych, rozprawa doktorska, Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich, Wydział Farmaceutyczny -, (2023) -